Štramberk, Czech Republic. Picture: Jarno Metso

Kohti oikeaa hyvinvointia

Ei hyvinvointi ole jotain mitä voidaan myydä tai ostaa. Tämä meidän olisi ymmärrettävä. Jotta voimme oikeasti elää hyvin, vaatii se totaalisen ajattelutavan muutoksen. Hyvinvointi on jotain mikä pitää luoda jokainen hetki. Me luomme hyvinvointia omilla teoillamme.

Itsekäs ajattelumme jossa vain otamme ympäristöltämme sen mitä haluamme, tuhoaa lopulta koko ihmiskunnan ja paljon muuta elämää ennen sitä. Tässä tilanteessa jossa me ihmiset nyt olemme, ei ole voittajia. Nykyinen käytöksemme johtaa vain häviöön ja tuhoon.

Ihminen on aina pyrkinyt kohti parempaa elämää. Eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta olisi oikeasti kyettävä ymmärtämään mitä on parempi elämä. Kun luodaan parempaa elämää, emme voi olla itsekkäitä. Emme todellakaan ole erillisiä ympäristöstämme, vaikutamme siihen ja se vaikuttaa meihin. Elämme siis välittömässä vuorovaikutuksessa ympäristömme kanssa. Kun ympäristö voi hyvin, voi ihmiskuntakin hyvin. Tämä meidän olisi hyvä ymmärtää perin pohjin.

Kun alamme luomaan oikeaa hyvinvointia, on meidän aina otettava huomioon tekojemme vaikutus ympäristöön. Luonto antaa meille jos huolehdimme siitä. Tämä ajatus on ollut kirjoitettuna kaikkiin pyhiin kirjoihin niin kauan kuin kirjoitettua kieltä on ollut olemassa. Kuitenkaan emme ole sitä sisäistäneet vieläkään kunnolla.

Nykyisin toimimme niin, että käytämme ja muokkaamme ympäristöämme saadaksemme siltä jotain enemmän ja nopeammin. Koska tavoitteenamme on vieläpä jatkuva kasvu, olemme alkaneet tuottamaan hyödykkeitä, jotka ovat huonosti valmistettuja tai jopa täysin hyödyttömiä. Tämän seurauksena resurssit joita luonnosta saamme hupenevat jatkuvasti kiihtyvää vauhtia. Näin toimiessamme köyhdytämme ympäristömme loppuun, eikä se lopulta anna meille enää mitään.

Sen sijaan, että ajattelisimme mitä saamme tai saavutamme, olisi järkevämpää ajatella sitä mitä luomme. Kun luomme hyvää ympäristöömme, koituu tuo hyvä myös osaksemme automaattisesti. Luominen vaatii kuitenkin usein myös ympäristön muokkaamista ja raaka-aineita. Siksi meidän pitäisi miettiä miten voimme käyttää ja muokata ympäristöämme niin, että se samalla myös voi paremmin. Tämä ei ole kuitenkaan yhtä helppoa, vaan vaatii paljon enemmän ajattelua ja ymmärtämistä. Kuitenkin kun ympäristömme alkaa voimaan paremmin, se automaattisesti tuottaa myös meille parempaa hyvinvointia. Meidän pitäisikin hoitaa ympäristöämme, tätä planeettaa, eikä vain ottaa siltä.

Tämän kaiken hyvän luomisen voi aloittaa omasta lähiympäristöstä. Kun alamme hoitamaan omaa lähiympäristöämme oikein ajatuksen kanssa niin, että se voi paremmin, huomaamme hyvinkin nopeasti viihtyvämme siinä myös itse paremmin.