Jotta voisimme kohdata elämän juuri sellaisena kuin se on, täytyy meidän ensin ymmärtää elämän luonnetta hieman enemmän.

Todellisuudessa on olemassa vain nykyisyys, vain juuri tämä meneillään oleva hetki. Puhumme kuitenkin menneisyydestä ja tulevaisuudesta ja uskomme vakaasti, että ne ovat olemassa. Menneisyydestä on kyllä jälkiä, mutta nuo menneisyyden jäljet ovat kaikki nykyhetkessä, eivät missään muualla. Muistamme myös menneitä tapahtumia. Tämä johtuu siitä, että tapahtumat ja meidän reaktiot tallentuvat fyysisesti aivoihimme muistijälkinä, jotka sitten aktivoituvat uudestaan jonkin tietyn havainnon seurauksena. Tietenkin nuo aivoihimme tallentuneet jäljet ovat myös tässä hetkessä. Tulevaisuuskin syntyy meidän mielessä. Mielemme luo sen käsittelemällä taitavasti muistikuvia ja kokemuksia ja havaintoja. Koko todellisuus, menneisyys ja tulevaisuus mukaan lukien, esiintyy siis juuri tässä nykyhetkessä.

Nykyhetki on kuin joki, joka virtaa kokoajan lakkaamatta, muuttuen kokoajan, kaiken vaikuttaessa kaikkeen. Elämme siis maailmassa, jonka perustana on asioiden ja tapahtumien välinen vuorovaikutus. Jotta voisimme ymmärtää todella tätä vuorovaikutusta, täytyy meidän olla valppaita ja erittäin herkkiä havainnoimaan juuri käsillään olevaa hetkeä. Jotta saavuttaisimme tällaisen herkkyyden, on meidän ensin rauhoitettava mielemme.