Keitä me olemme

Jarno Metso

Founder

KiDo – Way of Natural Relationship

+358 40 879 4172

jarno.metso@kido.fi

Jarno on menestyksekkäästi auttanut monia ihmisiä ymmärtämään luonnollista vuorovaikutusta ja luomaan paremman suhteen itseensä ja ympäristöönsä, muun muassa eläimiin. Hän on valmentanut ja kouluttanut ihmisiä vuodesta 1991 alkaen. Yrittäjäksi ja turvallisuusalan kouluttajaksi hän ryhtyi vuonna 2009 työskenneltyään pitkään turvallisuusalalla.

“Huomasin turvallisuusalalla työskennellessäni, että suurin puute on tilanteen ennakoinnissa ja vuorovaikutustaidoissa. Ihmisiltä puuttui tietoisuus tilanteesta tai se oli väärä.” 

Jarno on viihtynyt lapsesta saakka luonnossa ja eläinten parissa, ja hänellä on ollut aina halu myös ymmärtää asioita syvemmin. Yhdeksänvuotiaana hän aloitti judon, koska halusi olla vahvempi. Pian hän alkoi kiinnostumaan itämaisten lajien takana olevista periaatteista ja filosofiasta, ja jo kolmetoista vuotiaana hän alkoi opiskelemaan zen-buddhalaisuutta ja meditaatiota. Vuonna 1991 hän löysi itselleen ki-aikido opettajan. Heti seuraavana vuonna hän tutustui lajin Suomeen tuoneeseen Rainer Varikseen ja Euroopan pääopettaja Kenjiro Yoshigasakiin ja alkoi myös opettamaan lajia itsenäisesti Kemissä. Ajan kuluessa Jarno myös laajensi ja syvensi osaamistaan. Hän perehtyi muun muassa alkuperäiskansojen tapoihin ja heidän luontosuhteeseensa, shamanismiin, uskontoihin, NLP:hen ja kognitiiviseen psykologiaan. Vuonna 2013 hänelle alkoi muodostumaan selkeästi oma kokonaisvaltainen käsitys, jossa vuorovaikutus oli kaiken keskiössä. Tästä uudesta ajatuksesta alkoi kehittymään KiDo – Luonnollinen Vuorovaikutustaito.

“Työskenneltyäni monissa työelämän tehtävissä ja toimittuani pitkään kouluttajana, oli luonnollista ryhtyä tekemään omaa juttua ja keskittyä tuomaan tietoa ihmisille luonnollisesta vuorovaikutuksesta.”

Saija Kuisma

Assistant & copartner

KiDo – Natural Relationship Oy

+358 40 410 3903

saija.kuisma@kido.fi

Kiinnostus luontoa ja eläimiä kohtaan vei Saijan opiskelemaan eläintenhoitajaksi Keski-Pohjanmaan ammattiopistoon, jossa hän erikoistui koirien kouluttamiseen. Tämän jälkeen hän opiskeli myös Eerikkilän urheiluopistossa eräoppaan opintoja. Luonnollisesta vuorovaikutuksesta Saija kiinnostui tutustuttuaan siihen opintojensa aikana työharjoittelussa vuonna 2016. Mielenkiinto hyvää elämää kohtaan ja halu tuoda asioita esille, johti luonnollisesti työelämän viestintätehtäviin ja työskentelyyn luonnollisen vuorovaikutuksen parissa. Halu kehittyä ihmisenä ja halu oman elämän hallintaan johti lopulta yrityksen perustamiseen.

“Ihmiset tarvitsevat lisää tietoa ja ymmärrystä luonnollisesta vuorovaikutuksesta ja tasapainoisesta hyvästä elämästä.”

Saija hoitaa koulutusten, luentojen ja tapaamisten käytännön järjestelyt.